Luftpistol

Luftpistolsskjutning är precisionsskjutning med luft- eller kolsyrepistol mot luftpistoltavla på 10 m avstånd. Många skyttar som under de varmare perioderna på årets skjuter grenar med krutvapen, letar sig gärna in till luftpistolbanorna på vintern för att bibehålla sin färdighet med pistolen.

Redan i unga år kan man börja med luftpistolskytte, då sittande med stöd, för att i 15-årsåldern börja med stående skytte.

Genomförande

En tävling med luftpistol består av 40 skott plus provskott under en tid av 1 timme och 15 minuter för Damer, Juniorer och Veteraner och 60 skott plus provskott under en tid av 1 timme och 45 minuter för Herrar och Herrjuniorer Äldre. Vid större tävlingar kan finalskjutning förekomma. De 8 bästa i varje klass går till final.

Ett obegränsat antal provskott får avlossas före det att tävlingen påbörjats. Detta för att kunna kontrollera pistolens funktion och skottställning. Efter det att första tävlingsskottet avlossats får ej ytterligare provskott avlossas.

Ungdomsskytte

Luftpistol har blivit en populär sportgren bland ungdom då man redan i 9- årsåldern kan börja skjuta luftpistol. Då sittande med stödkudde. För att sedan som 14-15 åring börja skjuta stående med eller utan stödhand. Stående skytte utan stödhand börjar man med som 16- åring.

Många skytteklubbar samarbetar med skolan och tar hand om ungdomar som har håltimmar eller vill arrangera en friluftsdag med skytte på schemat.

80-iaden

1980 startade Blekinge Pistolskyttekrets 80-iaden. Denna har sedan ändrat namn till Svenska Ungdomscupen. En skyttetävling för ungdom som varje år samlar ca 700-800 skyttar. Tävlingen är indelad i Distriktsfinal, Regionfinal och Riksfinal.

Läs mer om Svenska Ungdomscupen på Svenska Skyttesportförbundets websajt.