SM Springsskytte 2019

Stockholmspolisens Skf stod värd för årets SM i springskytte som genomfördes på Grimsta Skjutbana strax norr om Stockholm lördagen den 24 augusti.

Tävlingarna inleddes med de individuella-och lagtävlingarna. Banans löpstrecka var 6 km för alla klasser utom damer och herrar 65–70 som sprang en kortare sträcka på 4 km. Totalt ställde hela 66 skyttar upp för att strida om titlarna som svenska mästare i de respektive klasserna.

I den ordinarie tävlingen var Lars-Olof Gävert, I2 Skf, snabbast i fötterna runt banan och tog sig runt de 6 kilometrarna på 30:05. Tyvärr fick han totalt 8 bommar vilket gjorde att placeringen minskade till en andraplats. Han klubbkamrat Johan Lindqvist hade fler träff vilket gjorde att han tog guldet.

Efter den välförtjänta vilan var det dags för stafettävlingen, där både dam, två och tremannalag tävlade. I stafetten är löpsträckan 1500 meter, därefter sker en växling till nästa lagmedlem. Innan växlingen skall skytten träffa de fem fallmålen och nu gäller det verkligen att fokusera. För varje missat skott måste skytten löpa en straffrunda på ca. 75 meter, vilket gör att laget tappar dyrbar tid. Stafetten är något extraordinärt att se.

John-Åke Andersson, ordförande i Svenska Pistolskytteförbundets tävlingskommitté, hyllade arrangemanget. Han försökte även att gjuta in ett engagemang inför nästa års SM i springskytte som än så länge saknar arrangör. Vidare talade John-Åke om vad förbundet arbetar med för oss skyttar i form av remissvar för FAP, blyfrågan, SäkB och mycket annat.

Springskytte är en mycket uppskattad gren som vi gärna ser stanna kvar med ett återkommande SM. Vi vill därför uppmana alla föreningar i Sverige att främja denna gren och ställa upp för flera svenska mästerskap under de kommande åren.

Stort tack till alla skyttar, funktionärer och arrangörer av årets SM. Vi hoppas verkligen att vi ses på ett SM nästa år!

Svenska mästare 2019

DJun – Frida Pollak, Pk Pricken

 

D21 – Melissa Melin, Grästorps Psk

 

D35 – Helena Pollack, Pk Pricken

 

D50 – Helena Håkansson, Täby Skf

 

H21 – Johan Lindqvist, I2 Skf

 

H35 – Jan Jorsäter, Örebro Pssk

 

H50 – Lars Persson, I2 Skf

 

H65 – Våge Strålin, Arvika Pk

 

H70 – Lasse Karvinen, Närtuna Gottröra Skf